středa 20. května 2015

Proč jedu zrovna na Bali a Jávu

V minulém, úvodním cestovatelském článku jsem se s vámi podělila o cíl mojí letošní dovolené. A proč patří zrovna Bali a Jáva mezi moje vysněné destinace, co tam chci dělat a co vidět, to si přečtěte dnes!

Na úvod chci říct, že vyrážíme až přibližně za pět měsíců, proto toho zatím o Indonésii tolik nevím a moje představy a plány jsou jen mlhavé.


Proč Bali a Jáva?
Základem všeho byla myšlenka, slib, přání, že letos vyrazíme mimo Evropu a užijeme si exotiky. Původně to mělo být už v prosinci nebo lednu, ale přimotala se do toho spousta jiných starostí, takže jsme plány odložili na neurčito. A pak v březnu se objevily levné letenky na Jávu. Před očima se mi objevil chrám s kamennými zvony a sochami Budhy - úžasný Borobudur - a já věděla, že tam chci. Jinak jsem toho o Jávě moc nevěděla a tak jsem rychle hledala základní informace, hlavně o podnebí a období dešťů. Tomu jsme se chtěli samozřejmě vyhnout. Po zjištění, že období sucha trvá zhruba v rozmezí mezi dubnem a říjnem, tedy v době, která byla celá před námi, bylo rozhodnuto. Chceme letět na Jávu!

A jak se k tomu přimotalo Bali? Jednoduše. Letenky, které jsme chtěli koupit byly open jaw s příletem na Bali (Denpasar) a odletem z Jávy (Jakarta). To, že jsme je nakonec koupit nestihli a letíme úplně jinak, je už věc druhá. Bali tedy původně byla jen taková povinná zastávka před přesunem na vysněnou Jávu. To už momentálně úplně neplatí, protože při pročítání dalších článků o Indonésii se najednou zdálo, že tenhle ostrůvek má taky hodně co do sebe, a neměli bychom ho jen tak minout.


Jaký je tedy plán?
Momentální představa je taková, že poté co přistaneme v Denpasaru na Bali, se během tří týdnů pokusíme trochu procestovat tenhle ostrůvek a zvládnout také východní část Jávy zhruba po Yogyakartu. 


S tím, že základní cíle zatím jsou:
sopka Kawah Iljen
Yogyakarta - chrámy Borobudur a Prambanan
rýžová políčka a některé chrámy na Bali
Ubud 

a co bychom ještě v Indonésii chtěli vyzkoušet:
místní jídlo z ulice
surfování na Bali

Předpokládám, že tenhle seznam bude časem růst a zvětší se možná několikanásobně. Než vyrazíme určitě si stanovíme alespoň základní itinerář, abychom na místě zbytečně nemuseli ztrácet čas plánováním přesunů. Teď nás ale čekají prozaičtější úkoly jako je očkování a obnovování pasů. 

Příště bych ráda napsala o tom, jak jsme koupili letenky za super cenu a jaký zajímavý stopover nás cestou čeká. Máte někdo nějaký tip, co bychom na naší cestě neměli vynechat? Budu moc ráda za každé doporučení!

Užívejte si plánování svých cest, Tril

1 komentář:

  1. Do těchto končin bych se chtěla jednou podívat, ale zatím nemám odvahu. Nicméně plánování dovolené mě baví, at už to je do Chorvatska nebo na Máchovo jezero :-)

    OdpovědětVymazat