sobota 29. prosince 2012

Carcassonne

Carcassonne je zachovalé pevnostní město ležící na jihu Francie zařazené na seznam památek UNESCO. Jednoho dne se tam určitě podívám, protože Francii jednoduše miluju, je nádherná... Carcassonne je taky stolní hra. Znáte? Neznáte?
zdroj: medieval.mrugala.net
U nás má už pár let výsadní postavení mezi deskovkami. Hrajeme ji tradičně hlavně v zimě na horách a o Vánočních svátcích. Od letoška je zase o něco zábavnější, protože nám Ježíšek nadělil dvě rozšíření hry, a to jedničku - Hostince a katedrály a dvojku - Kupci a stavitelé. Principem hry je postupné vykládání kartiček s motivem krajiny. Tak vznikají města, cesty, louky a kláštery, které mohou hráči obsadit svými figurkami a tímto způsobem získat body. Je to trochu o přemýšlení, trochu o taktice a hodně o zábavě.
Jednotlivá rozšíření přinášejí do hry nejen další kartičky (čímž se hra prodlužuje), ale také nové herní prvky. V prvním rozšíření, jak už název napovídá, se nově objevují kartičky hostinců a katedrál, které zvyšují hodnotu měst a cest, pokud jsou jejich součástí. V druhém rozšíření jsou zase novinkou figurky stavitelů, selátek a mini kartičky se zbožím, o které soupeří kupci. Celkově je rozšíření osm, ale neumím si představit, že se dá hrát se všemi naráz, protože už s těmito dvěmi nám hra ve dvou zabrala přibližně 90 minut. 
Rádi se u nás doma k podobným společenským hrám vracíme, protože alespoň na chvíli dáme na stranu všechny telefony, tablety, notebooky a bavíme se společně jako rodina. A co vy? Hrajete Carcassonne nebo máte tip na nějakou lepší hru?

Žádné komentáře:

Okomentovat